To homepage

Transport van gas

Deel deze pagina

our-infrastructure

Het aardgas is afkomstig van diverse velden en exploitanten, in verschillende kwaliteiten en samenstellingen. De L10-AR (riser-platform) is uitgegroeid tot een centraal knooppunt dat gas ontvangt vanuit diverse aangesloten pijpleidingen. De L10-AC (compressorplatform) maakt compressie van het gas mogelijk, waarmee indien nodig de capaciteit van het systeem kan worden vergroot.

Wij brengen circa 30% van het Nederlandse Noordzeegas aan land.

Onze offshore activiteiten

NGT heeft de volgende offshore faciliteiten:  

  • Riser-platform in blok L10 (L10- AR): aansluiting en knooppunt voor pijpleiding naar land.
  • Compressorstation op een afzonderlijk platform (L10- AC) naast het riser-platform, om de capaciteit van de pijpleidingen optimaal te benutten. 
  • Een 178 kilometer lange transportleiding op de zeebodem met een diameter van 90 centimeter (36 inch), die van L10/L11 (riser-platform L10-A) naar Uithuizen loopt. Vier andere pijpleidingen sluiten ook aan op de hoofdpijpleiding. Deze komen vanaf productieplatformen in de blokken K6/K9, K12-B, L8G/L11, en G17. NGT is ook eigenaar van deze pijpleidingen. In 1999 werd de primaire leidingaansluiting met 140 kilometer uitgebreid. Deze nieuwere pijpleiding met, ook met een diameter van 90 cm, is de verbinding tussen blok D15 en het riser-platform.

Het aardgas komt onder hoge druk (circa 80 bar) aan land. Het gas wordt verder behandeld en op specificatie gebracht in de behandelingsinstallatie van NGT in Uithuizen.

Links: Compressorplatform L10-AC en riser-platform L10-AR