Historie

Noordgastransport B.V. is opgericht in 1973 om het aardgas dat werd geproduceerd in het L10-blok op het Nederlandse deel van de Noordzee te behandelen en te transporteren. Later zijn de werkzaamheden uitgebreid met het transport en de behandeling van aardgas geproduceerd door derden buiten het Nederlands continentaal plat.

Noordgastransport bestaat uit een uitgebreid transportsysteem voor aardgas op het Nederlands continentaal plat en een gasbehandelingsstation in Uithuizen. Hiermee verzorgt Noordgastransport B.V. de bewerking en levering van een aanzienlijk deel van het aardgas dat op het Nederlands continentaal plat en daarbuiten gewonnen wordt. Dit gas wordt na behandeling geleverd aan het pijpleidingennetwerk van Gas Transport Services B.V. (GTS). GTS is de beheerder van het landelijke gastransportnet.

Noordgastransport B.V. bezit in totaal circa 470 kilometer aan pijpleidingen met een dagelijkse totale transportcapaciteit van ongeveer 42 miljoen Nm3. De organisatie speelt daarmee een belangrijke rol in de levering van aardgas dat zowel binnen als buiten Nederland verbruikt wordt.

Pijpleidingsystemen
aansluiten
 
 

Onze Pijpleidingen

Feiten & Cijfers

Totale lengte aan pijpleidingen +/- 470 km
Totale capaciteit pijpleidingen +/- 42 miljoen Nm3 per dag
Jaarlijkse gasdoorzet +/- 9 miljard Nm3
Terminal capaciteit 50 miljoen Nm3 aardgas per dag
800 m3 aardgascondensaat per dag
Behandelingsproces Koelmedium propaan
Systeembeschikbaarheid 99,83% sinds 1991